Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κάνουν αγωγή κατά της Ρωσίας, του Τραμπ και του Wikileaks

Στα δικαστήρια προσέφυγε το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ που έκανε αγωγή κατά σειράς προσώπων, ότι προσπάθησαν να διαταράξουν τις προεδρικές εκλογές του 2016, που εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ, έναντι της Χίλαρι Κλίντον. 

Η αγωγή, με την οποία οι Δημοκρατικοί ζητούν πολλά εκατομμύρια ευρώ, κατατέθηκε κατά της Ρωσίας, του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, του ιστοτόπου Wikileaks, καθώς και άλλων προσώπων, όπως το γιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ. 

Σύμφωνα με την αγωγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ και άλλες ομάδες συνωμότησαν για να πλήξουν τη δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον και να μειώσουν τις πιθανότητες εκλογής της χακάροντας τους σέρβερς του δημοκρατικού κόμματος και αποκαλύπτοντας τα αρχεία που υπέκλεψαν στο κοινό.

«Ο Τραμπ δέχθηκε με μεγάλη ευχαρίστηση τη βοήθεια της Ρωσίας» 

Όπως αναφέρει το κείμενο της αγωγής, η εκστρατεία Τραμπ «δέχτηκε με μεγάλη ευχαρίστηση τη βοήθεια της Ρωσίας» στις εκλογές του 2016, ενώ «κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2016, η Ρωσία εξαπέλυσε μια επαίσχυντη επίθεση ενάντια στην αμερικανική δημοκρατία». 

Σύμφωνα με την αγωγή, η Ρωσία «χρησιμοποίησε...πληροφορίες που έκλεψε για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα: να αποσταθεροποιήσει το πολιτικό περιβάλλον των ΗΠΑ, να δυσφημίσει την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος και να στηρίξει την εκστρατεία του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, οι πολιτικές του οποίου θα ήταν προς όφελος του Κρεμλίνου».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση του Λευκού Οίκου 

Ο Λευκός Οίκος και άλλοι από τους κατηγορούμενους δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα του Ρόιτερς για σχόλιο, αν και ο Τραμπ έχει πολλές φορές διαψεύσει οποιαδήποτε σύμπραξή του με τη Ρωσία, ισχυρισμό που επαναλαμβάνει και η Μόσχα. 

Η αγωγή φαίνεται πιθανό να βοηθήσει να διατηρήσει στο φως της δημοσιότητας το θέμα της ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και την πιθανή σύμπραξη Ρωσίας και εκστρατείας Τραμπ. Και τις δύο υποθέσεις ερευνά ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

Μέσα από την νομική διαδικασία, οι δικηγόροι του Δημοκρατικού Κόμματος μπορούν να αναγκάσουν τους κατηγορουμένους να προσκομίσουν έγγραφα που σχετίζονται με την κατηγορία της σύμπραξης.


Πηγή: https://www.protothema.gr/world/article/780616/ipa-oi-dimokratikoi-kanoun-agogi-kata-tis-rosias-tou-trab-kai-tou-wikileaks/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.