Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ο Μπόρις Τζόνσον καλεί την ΕΕ να λύσει το θέμα με τα σύνορα της Ιρλανδίας

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τις Βρυξέλλες να περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Βrexit προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.


«Τα θέματα που σχετίζονται με τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας συνδέονται πνευματικά και στενά με θέματα της τελωνειακής ένωσης, της ενιαίας αγοράς» και άρα ανήκουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο.

«Πιστεύω λογικά πως είναι καιρός να περάσουμε στη δεύτερη φάση» των συνομιλιών αυτών, που αφορά τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και στην ΕΕ, πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών. 
Από την πλευρά του, ο Iρλανδός ομόλογός του είπε επίσης πως επιθυμεί να περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας όμως πως χρειάζονται διευκρινίσεις για τα σύνορα και την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, της οποίας το Λονδίνο και το Δουβλίνο είναι εγγυητές.

Ο Σάιμον Κόβενι εκτίμησε πως είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε ένα χρόνο για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, λέγοντας παράλληλα πως «θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες». «Νομίζω πως βρισκόμαστε πιο κοντά σε ένα χρονοδιάγραμμα τεσσάρων έως πέντε χρόνων αντί δύο», κατέληξε.

Το θέμα των συνεπειών του Brexit για την Ιρλανδία είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων των Βρυξελλών υπό την οπτική του κλεισίματος της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρίσκεται σήμερα στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που είναι αφιερωμένη σε κοινωνικά θέματα στο Γκέτεμποργκ (Σουηδία). Στο περιθώριο της συνόδου, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσει την πρόοδο στις συζητήσεις για το Brexit, αλλά και με τους ομολόγους της τής Ιρλανδίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αύξησε σήμερα την πίεση στη βρετανή πρωθυπουργό λέγοντας πως «μένει ακόμη να γίνει δουλειά» ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit τον Δεκέμβριο.

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αδιεξόδου, ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις καλεσε τους Ευρωπαίους να κάνουν συμβιβασμούς. «Θέλω να κάνουν συμβιβασμούς (...) Δεν παίρνεις κάτι, αν δεν δώσεις κάτι», είπε στο BBC.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι Ντέιβις και Τζόνσον ασκούν πίεση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να μην υποχωρήσει όσον αφορά τον λογαριασμό του Brexit που είναι το καλύτερο διαπραγματευτικό όπλο της Βρετανίας αυτή τη στιγμή, όπως υποστηρίζουν.

Χθες βράδυ, στο Βερολίνο, ο Ντέιβις είπε πως η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στην απαίτηση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, να δώσει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδα μια απάντηση για τον λογαριασμό αυτό που εκτιμάται στα 60 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ, προκειμένου να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων.



Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/732532/o-boris-tzonson-kalei-tin-ee-na-lusei-to-thema-me-ta-sunora-tis-irlandias/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.