Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Αποκλειστική συνέντευξη με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κρωπίας Αθηνά Κιούση- «Πολλαπλά τα προβλήματα στο Κορωπί- Το όραμά μου για μια σύγχρονη και ελκυστική πόλη»

Αθηνά Κιούση


   Τους στόχους για το άμεσο μέλλον της παράταξης στην οποία ηγείται, τις απόψεις της και τους προβληματισμούς της για τα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα που απασχολούν την πόλη, αλλά και τη διαμαρτυρία της εξέφρασε μέσω του blοg μας η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κορωπίου Αθηνά Κιούση.
Στην επικοινωνία που είχαμε, απάντησε με ειλικρίνεια και σαφήνεια σε όλες μας τις ερωτήσεις και στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο δημαρχείο της πόλης, καταγγέλλοντας δημόσια τον Δήμαρχο κ. Κιούση για «έλλειμμα δημοκρατίας».



«Πολλαπλά τα προβλήματα στο Κορωπί»

Ποια θεωρείτε ότι αποτελούν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Κορωπί;

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, θα σταθώ στα πιο βασικά. Αποχέτευση, όμβρια, κυκλοφορική μελέτη- πεζοδρόμηση-στάθμευση, σχέδια πόλης , διαχείριση παράκτιου μετώπου, σχολική στέγη, παραβατικότητα, ανεργία, υποβάθμιση βιομηχανικών περιοχών, έλλειψη οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής.

Σε ποια θέματα έχετε σύγκλιση και σε ποια διαφωνίες με την σημερινή συμπολίτευση;

Στα μόνα θέματα που έχουμε σύγκληση είναι θέματα καθημερινότητας, τυπικά θέματα, όπως οι προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων ή αναγκαιότητας όπως μελέτες για έργα υποδομών ή την κατασκευή των έργων ή θέματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως τα απορρίμματα και η σχολική στέγη. Όμως ακόμα και σ’αυτά έχουμε τεράστια διαφορά στον τρόπο διεκδίκησης, επίλυσης ή διευθέτησης. Θεωρούμε ότι η Δημοτική αρχή αναλίσκεται σε λόγια και επικοινωνιακές φιέστες περισσότερο και λιγότερο σε έργα. Επίσης συνεχώς λέει ότι, δεν έχει χρήματα για να κάνει έργα, ενώ ο απολογισμός του 2016 είχε 9.000.000 περίπου ταμειακά διαθέσιμα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της παράταξής σας αυτήν την χρονική περίοδο;

Να βγούμε περισσότερο προς τον κόσμο και να κάνουμε πιο έντονη την παρουσία μας, να φέρουμε κοντά μας περισσότερα καινούργια μέλη, να ενημερώσουμε σωστά τους Δημότες για διάφορα θέματα που η Δημοτική αρχή παρουσιάζει παραπλανητικά.


«Το όραμα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη»

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε, εάν αναλάβετε τη δημοτική αρχή, μετά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019;

Σύμφωνα και με το πρόγραμμα της παράταξης μας το πρώτο πράγμα, θα είναι η πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, με όλες τις επί μέρους εργασίες και υποδομές που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια και αυτό γιατί πιστεύουμε ακράδαντα, όπως έχει δείξει και η πράξη σε πολλές περιοχές, θα αναθερμάνει την τοπική αγορά και θα προσδώσει άλλη αισθητική στην πόλη μας

Τι όραμά έχετε για τον τόπο;

Το όραμα μου είναι να δω την πόλη μας ελκυστική, καθαρή, τακτοποιημένη, με πράσινο, με ακμάζουσα αγορά και ένα κέντρο που θα ανήκει στους πεζούς και θα προσελκύει τους πολίτες. Μια πόλη που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και τα προβλήματα της εποχής, διαμορφωμένη στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πόλεων.

Βλέπουμε ότι η παράταξή σας «Πρωτοβουλία Πολιτών Κορωπίου» έχει στις τάξεις της πολλά νέα σε ηλικία άτομα. Αυτό έγινε τυχαία ή το επιδιώξατε από τη πρώτη στιγμή;

Φυσικά και το επιδιώξαμε, πιστεύουμε στα νέα παιδιά, είναι το μέλλον του τόπου μας και πρέπει να τους δίνονται ευκαιρίες να ασχολούνται με τα κοινά από νεαρή ηλικία, για να γίνονται και υπεύθυνα άτομα στη ζωή τους και να προσφέρουν στον τόπο τους.

Το λογότυπο της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης 


Μερικοί, μάλλον αρκετοί δημότες του Κορωπίου, θεωρούν ότι είστε η φυσική συνέχεια της παλιάς δημοτικής παράταξης που πρωταγωνίστησε τα προηγούμενα χρόνια, εννοώ της Αναγέννησης. Είναι αλήθεια ή όχι;

Η Αναγέννηση σαν δημοτική παράταξη έκανε τον κύκλο της και τελείωσε. Πολλοί συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται για τα κοινά και μπορεί να υπήρξαν μέλη της, προσήλθαν σε εμάς, αλλά και παλαιά στελέχη της που θέλουν να συνεχίσουν την προσφορά τους στο τόπο μας, ήρθαν κοντά μας. Αυτό σίγουρα δεν μας κάνει φυσική συνέχεια της, όπως δεν είναι και η παράταξη του Δημάρχου η φυσική συνέχεια των παρατάξεων των πρώην Δημάρχων κ. Ντίνου Γκίκα και κ. Πέτρου Παπαγιανόπουλου, επειδή περιλαμβάνει πολλά στελέχη των παλαιών αυτών παρατάξεων ή τους απογόνους τους. Εξ’ άλλου όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου «στην πολιτική δεν υπάρχει παρθενογέννεση». Αυτή είναι η πορεία των πραγμάτων, παρατάξεις δημιουργούνται, διαλύονται και από κάποια από τα στελέχη τους δημιουργούνται νέες ή κάποια από αυτά στελεχώνουν νέες παρατάξεις. Εμείς πάντως είμαστε η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ».


«Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από τους δήμους στις σημερινές ειδικές συνθήκες»

Τελικά, οι δήμοι, στην εποχή αυτή των ειδικών συνθηκών που διανύουμε, έχουν την δυνατότητα να διαθέτουν οικονομική αλλά και πολιτική αυτονομία;

Σίγουρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι πιέσεις και οι έλεγχοι είναι πολύ περισσότεροι, καμιά φορά και πιo γραφειοκρατικού χαρακτήρα, όμως υπάρχει ακόμα δυνατότητα να έχουν και οικονομική και πολιτική αυτονομία. Απλά τώρα θέλει περισσότερη δουλειά για να τα καταφέρεις, θέλει συνεχώς να προσπαθείς να βρίσκεις χρήματα από προγράμματα, να έχεις έτοιμες μελέτες για να τις καταθέτεις έγκαιρα και να προλαβαίνεις τις χρηματοδοτήσεις, να τρέχεις και να πιέζεις για να υλοποιήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα έργα.


«Η ολοκλήρωση της κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος καθυστερεί πολύ» 


Η άποψή σας για τον ρυθμό πορείας των έργων (πχ αποχετευτικό) ποια είναι;

Ο ρυθμός πορείας των έργων είναι αργός. Αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι και θέμα γραφειοκρατίας ή ειδικών συνθηκών (π.χ. καιρικές συνθήκες, αρχαιολογία κ.α ). Όμως πολλές φορές οφείλεται και στην χαλαρότητα που επιδεικνύει η δημοτική αρχή και σε στρεβλές απόψεις της. Όπως στην αποχέτευση που η άποψη του Δημάρχου είναι ότι δεν έπρεπε να τοποθετηθούν και οι συνδέσεις, με τον κεντρικό αγωγό και τα κτίρια, πράγμα που έχει γίνει σε άλλους Δήμους, γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει «οι ασυνείδητοι συμπολίτες μας, θα έριχναν τα λύματα τους και θα έφραζαν τον αγωγό» και αυτό συνεπάγεται νέο σκάψιμο, επί πλέον έξοδα και τεράστια καθυστέρηση στην ήδη υπάρχουσα. Το έργο έχει καθυστερήσει πολύ. Πρώτα μια τριετία μέχρι να ξεκινήσει, τώρα έχει πάρει παράταση δυόμισι χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2018, αλλά απ’ ότι φαίνεται πάλι δεν θα είναι έτοιμο μέχρι τότε. Για τις καθυστερήσεις αυτές μας έχει επιβληθεί τόσο εφάπαξ όσο και «τρέχον» πρόστιμο από το Δικαστήριο της Ε.Ε.. Δυστυχώς κανένας τόσο από το Δήμο όσο και από την Περιφέρεια Αττικής δεν απολογείται και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης λένε ότι το Κορωπί, παρά το γεγονός ότι έχει- από γεωγραφικής άποψης- πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν έχει σημειώσει πρόοδο, ούτε καν στα θέματα υποδομών και αναψυχής. Ποια είναι η άποψή σας γι΄ αυτό;

Θεωρώ ότι η κοντινή απόσταση από τις γύρω περιοχές, με τα γνωστά κεντρικά σημεία διασκέδασης και εστίασης όπου συγκεντρώνεται η πλειονότητα της νεολαίας, η οποία είναι και ο κύριος όγκος αυτών που κυκλοφορούν και διασκεδάζουν, είναι ένας σημαντικός παράγοντας γι’ αυτό. Επιπρόσθετα, εδώ και χρόνια το «ιστορικό κέντρο» της πόλης μας, δεν είναι ελκυστικό, έχει παραμείνει σε μια αδιάφορη έως άσχημη κατάσταση και επί πλέον διέρχονται απ’ αυτό και αυτοκίνητα. Συνέπεια αυτού να μην επιτρέπει την άνετη κυκλοφορία οικογενειών και άλλων πολιτών για περπάτημα ή άλλη διασκέδαση. Παράδειγμα, όταν κλείνει ο δρόμος για διάφορες εκδηλώσεις, τότε βλέπουμε πόσος κόσμος κυκλοφορεί και πόσο δουλεύουν τα καταστήματα.


«Προκάτ… εκπαίδευση»

Ήσασταν εκπαιδευτικός και μάλιστα και διευθύντρια μια εποχή στο πρώτο γυμνάσιο της πόλης.
Ποιο είναι το όραμά σας και τα σχέδια σας ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη πόλη; Στο μέτρο φυσικά που αυτό περνάει από το χέρι σας.

Αυτό που μπορεί να πράξει ο Δήμος είναι το υποστηρικτικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Οπωσδήποτε χρειάζεται να μεριμνήσει για σχολική στέγη, για να στεγάσει όλα τα σχολεία και να δημιουργήσει νέα. Είναι άδικο για τα παιδιά ακόμα σήμερα να στεγάζονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες, να μην υπάρχουν σε σχολεία εργαστήρια ή να αναγκάζονται να μετατρέπουν τα εργαστήρια σε αίθουσες για να καλύπτουν ανάγκες. Από την άλλη με πληγώνει, όλη αυτή η καταστροφική μανία διαφόρων προς τα σχολικά κτίρια και γήπεδα, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση και οι χώροι να ελέγχονται από τον Δήμο.



«Θετική ανταπόκριση του κόσμου στην κινητοποίηση και αντίδραση στο σχέδιο για χωροθέτηση εγκατάστασης απορριμμάτων στο Κορωπί- Ο Δήμαρχος  προκλητικά δεν μας έδωσε τον λόγο»


Στην συγκέντρωση που έγινε στο δημαρχείο πριν από μια εβδομάδα με θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο να έρθουν σε πρώην λατομεία στο Κορωπί τα απορρίμματα, καταγγείλατε τη στάση του δημάρχου Κρωπίας κ. Κιούση κατηγορώντας τον ότι σας αφαίρεσε τον λόγο. Τι συνέβη ακριβώς;

Επίσης θα θέλαμε να μας πείτε τι συζητήθηκε ή αποφασίστηκε σχετικά με αυτό το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.


Το θετικό ήταν ότι συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος, ότι ενδιαφέρθηκε και έδειξε το δυναμικό του παρόν και την θέληση του, για τη μη χωροθέτηση δράσεων διαχείρισης απορριμμάτων στα λατομεία. Ελπίζω να είναι έτσι και σε περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω κινητοποιήσεις. Θετική ήταν επίσης και η παρουσία, βουλευτών,
περιφερειακών και αυτοδιοικητικών. Το λάθος από πλευράς μερικών πολιτών ήταν ότι δεν άφησαν να μιλήσουν οι βουλευτές. Όμως εδώ έπρεπε να είχε μεριμνήσει η Δημοτική αρχή, ώστε να μη γινόταν αυτή η «χαύρα». Οι απλές παραινέσεις, ήταν αστείες, όταν είχε προκληθεί το κοινό αίσθημα επί δύο ημέρες και ο κόσμος είχε έρθει αγανακτισμένος.

Ο Δήμαρχος έκανε το «one man show» του και μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κάλεσε στο βήμα, εκτός από τους περιφερειακούς όλων των παρατάξεων, τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου και τον καθηγητή κ. Σπύρο Λέκκα και όποιον από τους παρευρισκόμενους, ήθελε να φωνάξει. Δεν έδωσε τον λόγο σε συλλογικότητες, σε Δημοτικές παρατάξεις, ούτε καν σε αντιδημάρχους ή σε όποιον είχε να πει κάτι εποικοδομητικό. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους, ειδικά τους έξω από την αίθουσα, δυσανασχέτησαν από το απαράδεκτο κλίμα και την οχλαγωγία ομάδας πολιτών που φώναζε συνέχεια.


Η δική μας διαμαρτυρία έγινε γιατί προκλητικά ο Δήμαρχος μας αρνήθηκε τον λόγο, παρ’ ότι ο πρόεδρος μας είχε αναγγείλει δύο φορές και στην προσπάθεια μας να μιλήσουμε, έκλεισε το μικρόφωνο, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το έλλειμμα δημοκρατίας που τον χαρακτηρίζει. Κατόπιν εορτής ζητά συγνώμη από την Λαϊκή Συσπείρωση και τους ψηφοφόρους μας, αλλά θεωρεί ότι σωστά μας αρνήθηκε τον λόγο. Προφανώς φοβήθηκε, για ολιγωρίες του και λανθασμένη τακτική του, που μας έχουν φέρει στη σημερινή δύσκολη θέση.


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου, η παράταξη μας, διαμαρτυρόμενη για την απαράδεκτη στάση του Δημάρχου στη συγκέντρωση, αλλά και για την πιο απαράδεκτη απάντηση του, στην οποία λέει ότι μας «προστατεύει», αποχώρησε από την συνεδρίαση.







Επιμέλεια: Μίμης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.