Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τσίπρας από Ηράκλειο: Παλεύουμε τις κοινωνικές ανισότητες κόντρα στον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη

Τσίπρας από Ηράκλειο: Παλεύουμε τις κοινωνικές ανισότητες κόντρα στον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη - Media
Αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και για την Eldorado είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το Ηράκλειο στο πλαίσιο του τρίτου περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπονόησε την απουσία παραγόντων της κεντρικής πολιτικής σκηνής – κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση - από τη συζήτηση για την επόμενη μέρα, αντιθέτως ευχαρίστησε όσους φορείς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους προσέρχονται στο διάλογο, διαμηνύοντας «θα σας λάβουμε υπόψη».
Στην αρχή της ομιλίας του κατά τη αναφορά του στη Δίκαιη Ανάπτυξη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα ότι μιλά για μια ανάπτυξη, «της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία» και «δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».
«Κάποιοι» σχολίασε «προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, λέγοντας μας ότι η ανισότητα είναι στην φύση της ανθρώπινης κοινωνίας. Δε ξέρω που το βρήκαν αυτό γραμμένο» είπε παραπέμποντας στην πρόσφατη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. «Αυτό που εγώ ξέρω» συνέχισε «είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, είναι κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Κατακτήσεις πολύ μεταγενέστερες από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο. Και τον οποίο επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρός το τροχό της ιστορίας. Για να παλέψουμε να ενάντια στις ανισότητες».
Βολές σε Eldorado: «Δεν είμαστε με τους εκβιαστές»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην επιλογή της κυβέρνησης να στηρίζει επιχειρήσεις που σέβονται την εργασία και το περιβάλλον άφησε αιχμές και για την Eldorado Gold:» Δεν είμαστε με τους λογής εκβιαστές και  τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη. Αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν. Εμείς στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν αλλά να στηρίξουν το τόπο, τους ανθρώπους του και τις αξίες του”.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, με αφορμή το περιφερειακό συνέδριο για την «άψογη» οργάνωση του οποίου ευχαρίστησε θερμά την περιφέρεια, αναφέρθηκε στη συζήτηση για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας κάνοντας ειδική αναφορά σε όσους φορείς προσέρχονται σε αυτήν αν και ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους.
«Η συζήτηση για την επόμενη μέρα είναι κρίσιμη» είπε, «κάποιοι δε θέλουν να συμμετάσχουν, εμείς θα την κάνουμε προγραμματισμένα με όσους έχουν έγνοια και αγωνία για την επόμενη μέρα». Η ανάπτυξη, υπογράμμισε, «δε θα έρθει ως φυσικό φαινόμενο, δε θέλουμε μια ανάπτυξη στο επίπεδο των αριθμών, για λίγους κι εκλεκτούς και που θα σπαταληθεί στα θαλασσοδάνεια». «Είμαι ευτυχής που βλέπω εκπροσώπους από όλες τις πολιτικές απόψεις, που καταθέτουν την πρότασή τους, αντιδικούν αλλά είναι εδώ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «είναι δέσμευση, θα σας λάβουμε υπόψη, θα προχωρήσουμε μαζί την επόμενη μέρα».
Στήριξη σε μεταποίηση και τουρισμό
Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα της Κρήτης και την ανάδειξή της σε παράδειγμα για το παραγωγικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς (αγροτικά και διατροφικά προϊόντα)  και του δευτερογενούς τομέα – είναι ψέμμα, είπε, ότι σε αυτό τον τόπο δεν μπορεί να υπάρξει μεταποίηση και βιομηχανία - τονίζοντας με έμφαση ότι η μεταποίηση είναι βασικός πυλώνας του παραγωγικού σχεδίου της κυβέρνησης.
Παραθέτοντας κάποια στοιχεία, σημείωσε μεταξύ άλλων πώς από τα 800 περίπου επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, που κατατέθηκαν στον νέο αναπτυξιακό Νόμο τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το 60% αφορά τους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής. Οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα, ανέρχονται για την περιφέρεια Κρήτης στα 162 εκατ. €,  σε ποσοστό περίπου 10% των υποβολών της χώρας. Από αυτές, περίπου το 15% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τριτογενή τομέα και τη στήριξη στον τουρισμό, τόσο όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις – παρέπεμψε σε στρατηγικές επενδύσεις όπως η Mirum Hellas ύψους 600 εκ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο αλλά και στην προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου τουρισμού πιο ήπιου και αποκεντρωμένου. «Η φετινή άνοδος του τουρισμού δεν είναι μόνο συγκυριακή, καθώς συνοδεύεται από μια αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.