Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Παραδόθηκε στο ελληνικό Δημόσιο το Κέντρο Πολιτισμού του 'Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος'



"Το Ίδρυμα Νιάρχος ήρθε να προσφέρει σε μια εποχή που άλλοι ήρθαν για να πάρουν όχι για να δώσουν", τόνισε στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας., σημειώνοντας πως "μπορεί να γίνει το καταφύγιο καλλιτεχνικών ονείρων"

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του 'Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος' στο ελληνικό Δημόσιο.
AdTech Ad

                                                                                                                                                            Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, αφού στις θητείες τους συνέβαλαν στην ομαλή εξέλιξη του μεγάλου έργου.

 
Σημειώνεται ότι τις 29 Δεκεμβρίου 2016, το ΙΣΝ απευθύνει επίσημα πρόσκληση στο ΕΔ να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και να ξεκινήσει η παραλαβή του ΚΠΙΣΝ από τον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, μέσω των φορέων που την εκπροσωπούν.΄
Ταυτόχρονα με την παράδοση στο ΕΔ, ξεκινάει σταδιακά η διαδικασία μετεγκατάστασης στο ΚΠΙΣΝ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) η οποία, βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017. Οι δύο φορείς θα συνεχίσουν και θα διευρύνουν τις δράσεις τους στο ΚΠΙΣΝ και θα εξακολουθήσουν να εποπτεύονται από τα αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, αντίστοιχα.
Το ΙΣΝ αποχωρεί πλήρως από τη διαχείριση του έργου και δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη διοίκηση του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ αλλά ούτε και στη διαχείριση ή διοίκηση οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου οργανισμού. Ωστόσο, το Ίδρυμα προτίθεται να συνεχίσει να υποστηρίζει το ΚΠΙΣΝ έμπρακτα, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων. Οι δωρεές θα καλύπτουν λειτουργικά έξοδα του οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ, καθώς και έξοδα εκδηλώσεων και προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ. Επιπλέον, το ΙΣΝ προτίθεται να συνεχίσει να διοργανώνει με αποκλειστική δωρεά του ανοιχτές, δωρεάν εκδηλώσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο ΚΠΙΣΝ, κάθε Ιούνιο.
 
Η διαδικασία δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ υπήρξε μακροχρόνια, αν και εξαιρετικά συμπυκνωμένη για έργο τέτοιας κλίμακας και πολυπλοκότητας. Η συνολική δωρεά του Ιδρύματος, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του ΚΠΙΣΝ, μέχρι στιγμής έχει αγγίξει τα €617 εκατομμύρια, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο επιμέρους δωρεές ύψους €5 εκατομμυρίων έκαστη, προς την ΕΒΕ και την ΕΛΣ, για να ενισχυθεί το έργο της μετάβασής τους στις νέες εγκαταστάσεις.
Το πραγματικό στοίχημα όμως του ΚΠΙΣΝ κερδήθηκε καταρχήν, με την ανταπόκριση των επισκεπτών του, που καθημερινά το κατακλύζουν και, με τα ενθουσιώδη και εποικοδομητικά τους σχόλια, βοηθούν να γίνει όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα καλύτερο κάθε μέρα.
Στις 23 Φεβρουαρίου 2017, οπότε και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παράδοσης, το ΚΠΙΣΝ, ένας ζωντανός οργανισμός ανοιχτός σε όλους, θα παραδώσει τα κλειδιά στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του, τους σημερινούς και μελλοντικούς επισκέπτες του.
"Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε το ΚΠΙΣΝ στον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, με τις υψηλότερες προδιαγραφές και προσδοκίες. Με το ξεκίνημα του νέου έτους, αρχίζει μία νέα εποχή τόσο για το έργο, όσο και για εμάς στο Ίδρυμα, αφού θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από μακριά την άνθιση του ΚΠΙΣΝ και να συμβάλουμε σε αυτήν όσο μπορούμε, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις μας, σε όλο τον κόσμο. Το ΚΠΙΣΝ, εκτός από τη μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος, αποτελεί για όλους εμάς στο ΙΣΝ ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα και το ίδιο ελπίζουμε να βιώνουν όσοι ήδη το αγκαλιάζουν με την παρουσία τους", αναφέρει ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ».

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την ανθρωπότητα

Την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», που συνεχίζει επαξίως την εμβληματική παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους μας, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή παράδοσης στο ελληνικό δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
«Η προσφορά αυτή είναι τόσο περισσότερο σημαντική για την Ελλάδα, όσο της επιτρέπει σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία χειμάζονται δεινώς ο τόπος και ο λαός μας, ν΄ αποδείξει την εξής, ιστορικώς τεκμηριωμένη υπό όρους αδιατάρακτης διαχρονίας, πραγματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει. Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι, πριν απ’ όλα, Πνεύμα και Πολιτισμός. Κι αυτό την καθιστά κοιτίδα και λίκνο του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού. Δίχως την έμπνευση και τους συμβολισμούς της Ελλάδας, αυτός ο Πολιτισμός θα αλλοιωθεί, με όλες τις εντεύθεν, κυριολεκτικώς ανεπανόρθωτες για την Ανθρωπότητα, συνέπειες».
 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η προαναφερόμενη μεγάλη εθνική κληρονομιά μας προκαθορίζει και τις διαστάσεις του χρέους μας ως προς την εφεξής διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
«Το χρέος τούτο συνίσταται στο ότι το ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτισμικής ακτινοβολίας του Κέντρου αυτού, οφείλει να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο ως προς την πλήρη αξιοποίηση της προσφοράς του "Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος" κατά τον προορισμό της. Κάθε παράλειψη εκπλήρωσης του ως άνω χρέους συνιστά αθέτηση χρέους όχι μόνον έναντι των δωρητών, αλλά και έναντι του Πολιτισμού γενικότερα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δεσμεύεται να πράξει ό,τι του αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Τσίπρας: Έργο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ

Ολοκληρώνεται ένας δεκαετής κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παραδίδει στο υπουργείο Πολιτισμού ένα έργο που έχει τεράστια αξία για την πόλη μας, ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το Ίδρυμα Νιάρχος ήρθε να προσφέρει σε μια εποχή που άλλοι ήρθαν για να πάρουν όχι για να δώσουν. Και οι Έλληνες πολίτες εκτιμούν βαθύτατα αυτή την κίνηση, ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μπορεί να γίνει το καταφύγιο καλλιτεχνικών ονείρων. Δίνει τη δυνατότητα στην κοινωνία να συνδέσει πιο στενά τον πολιτισμό με την καθημερινή ζωή.

                                                                                                                                                                  Ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια είναι πραγματική ανάγκη αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και την ελπίδα σε ένα καλύτερο κόσμο, ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή έρχεται στο καινούργιο της σπίτι φέρνοντας μια εξαιρετική προίκα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως αν η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, η πολιτιστική του αξία είναι ακόμη μεγαλύτερη .
Το Ίδρυμα Νιάρχος είναι υπερτοπικός πόλος έλξης μοναδικός συνδυασμός του δημόσιου χώρου με τα δρώμενα του πολιτισμού. Πρόκειται για ένα έργο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ, ένα έργο για όλους και όχι για τον καθένα ξεχωριστά. Έχει κερδίσει την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου από την αρχή της λειτουργίας του, ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
πηγή φωτογραφιών: sooc, eurokinissi                                                                                                     πηγή: http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/paradothhke-sto-ellhniko-dhmosio-to-kentro-politismou-toy-idrumatos-stauros-niarxos.4544211.html?utm_source=Sport24&utm_medium=B%CE%9F%CE%9D_H_Sidebar&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos4

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.